عدس و خاصیت های باورنکردنی آن
به گزارش وبلاگ دیدنی ها، عدس از سری حبوبات با طبع سرد و خشک است که سرشار از آلبومین ، هیدارت کربن چربی ، مواد معدنی و آب و سلولز است. از سری مواد معدنی عدس میتوان به پتاسیم ، فسفر ، منیزیم ، کلسیم و آهن اشاره نمود. ویتامین های موجود در عدس C ، PP ، B2 ، B1 و A می باشند. عدس برای دفع سموم بسیار مناسب است زیرا پتاسیم موجود در آن باعث فعالیت زیاد کلیه می گردد. در ادامه با خواص عدس بیشتر آشنا می شوید.
عدس در اندازه و رنگ های مختلفی در بازار موجود است، احتمالا تا کنون عدس های سبز رنگ یا قهوه ای را در قفسه های مواد غذایی دیده اید، اما انواع دیگری از عدس از جمله عدس قرمز، نارنجی، زرد و سیاه هم وجود دارد. عدس ها به علت عمر طولانی، ارزش غذایی بالا، طعم و عطر مطلوب، کاربرد زیادی در آشپزی دارند و از آن ها برای تهیه سالاد، سوپ، عدسی و بسیاری دیگری از غذا ها استفاده می گردد. عدس اندازه زیادی فیبر و کربوهیدرات دارد و اندازه چربی آن پایین است و به علت شاخص گلسیمی (سرعت تبدیل کربوهیدرات به قند در بدن) پایینی که دارد برای رژیم غذایی افراد مبتلا به دیابت مناسب است.کالری عدس خامهر 100 گرم عدس خام 353 کالری دارد.
کالری عدس پخته بدون روغن (آب پز)هر 100 گرم عدس پخته بدون روغن 116 کالری دارد.
کالری عدس پخته با روغنهر 100 گرم عدس پخته با روغن 165 کالری دارد.
کالری عدسی با کمی روغنهر 100 گرم عدسی 331 کالری دارد.
کالری عدس پلوهر 100 گرم عدس پلو 225 کالری دارد.
کالری جوانه عدسهر 100 گرم جوانه عدس 106 کالری دارد.
انواع مختلف عدس و کاربرد آن ها در آشپزیعدس سبز: عدس سبز شناخته شده ترین گونه عدس ها در کشور ماست، از این نوع عدس برای تهیه آش و عدس پلو استفاده می گردد.
عدس زرد: عدس زرد در واقع همان عدس سبز است که پوست آن جدا شده است، از این عدس برای تهیه انواع سوپ و خوراک استفاده می گردد.
عدس قهوه ای: عدس قهوه ای در کشور ما به ندرت کشت می گردد، عدس قهوه ای نسبت به عدس های دیگر سریعتر پخته می گردد.
عدس قرمز: این عدس از پوست کندن عدس قهوه ای به دست می آید، عدس قرمز نارنجی رنگ است، البته بعد از پختن رنگش تغییر می نماید و کم رنگ تر می گردد. عدس قرمز نسبت به عدس قهوه ای تلخی کمتری دارد و از آن برای پختن سوپ عدس قرمز استفاده می گردد.
عدس سیاه: اندازه عدس سیاه تقریبا 5 میلیمتر است، پخت این عدس بین 15 تا 20 دقیقه زمان لازم دارد، این عدس بعد از پخته شدن رنگش به سبز پررنگ متمایل می گردد. از این عدس برای تهیه سوپ و تزئین غذا در کنار عدس قرمز استفاده می گردد.
خواص عدسبرخی از خواص عدس برای سلامتی عبارتند از:
کاهش کلسترول: عدس دارای اندازهی فیبر محلول است و می تواند سطح کلسترول خون را کاهش دهد.
تنظیم قند خون: شاخص گلسیمی عدس کمتر از 55 است و به تنظیم قند خون یاری می نماید.
پیشگیری از دیابت: عدس به علت فیبر بالایی که دارد جذب قند را کاهش می دهد و در پیشگیری از دیابت موثر است.
پیشگیری از یبوست: یبوست در اثر کمبود فیبر در بدن به وجود می آید، عدس فیبر مورد احتیاج بدن را تامین می نماید و حرکت غذا ها در دستگاه گوارش را بهبود می بخشد.
کاهش وزن: کالری عدس به وسیله کربوهیدرات ها تامین می گردد و اندازه چربی آن کم است، بنابراین خوردن عدس منجر به اضافه وزن نمی گردد.
پیشگیری از سرطان: عدس مقادیری آنتی اکسیدان دارد، از اینرو مصرف آن برای پیشگیری از سرطان به ویژه سرطان سینه و سرطان پروستات مفید است.
پیشگیری از کم خونی: عدس می تواند آهن مورد احتیاج برای فراوری گلبول های قرمز خون را فراهم کند.
کاهش فشار خون: پتاسیم موجود در اثر به کنترل و کاهش فشار خون یاری می نماید.
تقویت سیستم ایمنی: عدس به علت خاصیت آنتی اکسیدانی که دارد می تواند سیستم ایمنی بدن را تقویت کند.
بهبود سلامت مغز و پیشگیری از آلزایمر: مهمیم موجود در عدس به بازسازی سلول های مغز یاری می نماید.
فعالیت های مورد احتیاج برای سوزاندن 100 کالری عدسبرای سوزاندن 100 کالری عدس می توانید فعالیت های زیر را انجام دهید:
بالا رفتن و پایین آمدن معمولی از پله ← 11 دقیقه
سونا ← 15 دقیقه
فوتبال ← 13 دقیقه
والیبال ← 26 دقیقه
کوهنوردی ← 15 دقیقه
سخن آخراگر چه انواع مختلفی از عدس وجود دارد، اما ارزش غذایی و کالری آن ها تقریبا مشابه است. هر 100 گرم عدس خام 353 کالری و هر 100 گرم عدس پخته بدون روغن 116 کالری دارد. اندازه دقیق کالری غذا هایی همانند عدسی و عدس پلو باتوجه به اندازه موادی که برای تهیه آن ها به کار می رود، متغیر است. عدس به علت شاخص گلسیمی پایین و چربی کمی که دارد از مواد غذایی سالم حتی برای افراد مبتلا به دیابت به شمار می آید، با این وجود مصرف بیش از حد عدس ممکن است باعث نفخ و مسائل گوارشی گردد، بعلاوه بیماران کلیوی باید از مصرف بیش از اندازه عدس اجتناب نمایند.
منبع: سایت ستاره
منبع: راسخون