دلیل های بی حسی در پا

به گزارش وبلاگ دیدنی ها، اصطلاح پارستزی (paresthesia) به احساس سوزن سوزن یا بی حسی اشاره دارد که عمدتاً در دست و پا احساس می گردد. این مقاله، فهرستی از عوامل مؤثر در احساس بی حسی پا فراهم ساخته است.

دلیل های بی حسی در پا

مترجم: رزیتا ملکی زاده

منبع: راسخون

اصطلاح پارستزی (paresthesia) به احساس سوزن سوزن یا بی حسی اشاره دارد که عمدتاً در دست و پا احساس می شود. این مقاله، فهرستی از عوامل مؤثر در احساس بی حسی پا فراهم ساخته است.

گردش خون ضعیف اغلب به اسم یکی از دلایل معمول سوزن سوزن شدن و بی حسی در دست و پا می باشد. گاهی اوقات، زمانی که فردی به گونه ای به خواب می رود که سرش روی بازو قرار داشته باشد، ممکن است هنگامی که از خواب بیدار می شود، در بازویش احساس سوزن سوزن کند. احساس سوزن سوزن یا گزگز در پا می تواند هنگامی ایجاد شود که برای یک دوره بلند مدت به حالت چهار زانو بنشینید. این احساس غیر طبیعی می تواند به یک عصب فشرده شده نسبت داده شود. هنگامی که عصب سیگنال ها را به مغز مخابره نکند، و یا تکانه ها را به شیوه ای نامنظم بفرستد، منجر به ایجاد احساس سوزن سوزن یا خارش می شود که به آن احساس مور مور در اثر خواب رفتگی گویند. هنگامی که موقعیت قرار گیری فرد تغییر می نماید، عصب قادر به ارتباط با مغز خواهد بود. پس از آن، بی حسی از بین می رود. با وجود آنکه عصبی که به دلیل شرایط غلط قرار گیری بدن به حالت فشرده در می آید، موجب بی حسی موقتی می شود، چنین احساس غیر طبیعی می تواند در اثر بعضی عوارض پزشکی هم ایجاد شود.

علل

حس سوزن سوزن در پا می تواند به دلیل عوارض ذیل ایجاد شود:

بیماری دیابت

دیابت نوعی بیماری است که معینه آن افزایش قند خون می باشد. در موارد شدید، سطوح بالای قند خون می تواند منجر به آسیب به تارهای عصبی در بدن شود. آسیب عصبی در افراد مبتلا به نوروپاتی دیابتی مشاهده می شود. هنگامی که آسیب وارده محدود به یک عصب باشد، مونونوروپاتی دیابتی در فرد تشخیص داده می شود. نوروپاتی محیطی، فرم معمول نوروپاتی دیابتی است. و با آسیب به اعصاب دست و پا معین می شود. علائم آن شامل بی حسی، کاهش توانایی حس درد یا تغییر در درجه حرارت، سوزن سوزن شدن یا احساس سوزش، افزایش حساسیت به لمس، ضعف عضلانی، از دست دادن رفلکس یا واکنش های غیر ارادی، به خصوص در مچ پا، از دست دادن هماهنگی و تعادل، و غیره می باشند. تنها راه جلوگیری از این شرایط، حفظ سطوح طبیعی قند خون است.

بیماری عروق محیطی

بیماری عروق محیطی با کاهش جریان خون به اندامها به دلیل تنگی عروق قابل تشخیص است. در حالی که درد ساق پا به هنگام راه رفتن یکی از علائم شایع این بیماری است، افراد مبتلا بعلاوه بی حسی و ضعف در پاها را تجربه می نمایند. این عارضه به دلیل تصلب شرایین ایجاد می شود که با رسوب ذرات چربی در دیوارهای شریان معین می شود.

نورومای مورتون

این بیماری با ضخیم شدن بافت اطراف یکی از اعصابی که بین استخوان های بلند پا امتداد دارد، قابل تشخیص است. این بیماری خوش خیم می باشد. اعتقاد بر این است که این عارضه به دلیل التهاب و سایش و اصطحکاک بین دو استخوان اطراف عصب ایجاد می شود. مشاهده شده است که نوروما بین استخوان به وجود آمده و به انگشتان سوم و چهارم پا راهنمایی می شود. این امر منجر به بروز علائمی مانند سوزن سوزن شدن و بی حسی در انگشتان پا، درد، تورم، و حساسیت به لمس می شود.

درد سیاتیک

عصب سیاتیک طولانی ترین عصب بدن انسان به تعداد می رود. این عصب از پایین کمر شروع شده و تا پشت هر ساق پا امتداد می یابد. درد سیاتیک، عارضه ای است که معینه آن التهاب عصب سیاتیک می باشد. هنگامی که این عصب ملتهب می شود، می تواند منجر به درد، و از دست دادن حس در ساق پا و پا، ضعف به هنگام خم کردن زانو، و غیره شود. استفاده از بالشتک یا تشکچه برقی یا کیسه یخ، دارو درمانی و استراحت ممکن است به کاهش علائم یاری کند.

سندرم تارسال تانل (نشانگان مجرای قوزک پا) (Tarsal Tunnel Syndrome)

سندرم تارسال تانل نوعی بیماری است که معینه آن گیر افتادن یا به دام افتادن عصب تیبیال خلفی (عصب درشت نی خلفی) است هنگامی که به وسیله تونل تارسال وارد پا می شود. تونل تارسال فضای محدودی است که در داخل قوزک پا قرار گرفته است، و در پشت و زیر قوزک داخلی یا مالئول داخلی (medial malleolus) واقع شده است. عصب تیبیال خلفی ممکن است در اثر ضربه به قوزک پا و یا به دلیل وجود یک غده (کیست، گانگلیون یا غده عصبی، لیپوم یا غده چربی و تورم) در تونل تارسال تحت فشار قرار گیرد. کسانی که کف پایشان صاف است، در خطر ابتلا به این سندرم قرار دارند.

آسیب دیدگی

صدمات وارده احتیاجی نیست تنها به پا یا ساق پا محدود شوند تا موجب بی حسی پا گردند. آسیب وارده به پایین کمر می تواند موجب فشار به عصبی شود که می تواند منجر به از دست دادن حس در پای شما شود. به علاوه، آسیب وارده به پا و یا ساق پا می تواند موجب بی حسی شود.

کمبود غذایی

پارستزی بعلاوه می تواند نشانه ای از کمبود ویتامین B12 باشد. بنابراین، پیروی از یک رژیم غذایی که سرشار از این ویتامین و یا مکمل های ویتامین B12 باشد، می تواند در چنین مواردی مفید باشد.

پوشیدن کفش های نامناسب

اعصاب بعلاوه ممکن است بر اثر استفاده از کفش نامناسب تحت فشار قرار گیرند. پوشیدن کفشهایی که زیادی تنگ هستند، می تواند موجب شود، اعصاب پا در تنگنا قرار گرفته و فشرده شوند. این امر موجب از دست دادن موقت حس می شود. در نتیجه اطمینان حاصل کنید که کفش خود را با دقت انتخاب می نمایید.

می توان اینگونه نتیجه گرفت که داشتن احساس سوزن سوزن در پاها می تواند به عوارض پزشکی مختلفی نسبت داده شود. بنابراین جهت پیدا کردن دلیل اصلی این احساس بهتر است به پزشک مراجعه نمایید. درمان آن بسته به دلیل نهفته متفاوت خواهد بود. در حالت ساده بی حسی ناشی از خواب رفتن دست و پا، تمام آنچه شما احتیاج به انجام آن دارید، تغییر حالت قرار گیری بدن است. در بعضی موارد، پیروی از بعضی اقدامات پیشگیرانه می تواند یاری ساز باشد. به اسم مثال، پوشیدن کفش مناسب و پیروی از یک رژیم غذایی سالم می تواند در بعضی موارد به تسکین و کاهش آن یاری کند. در شرایطی که این شرایط بدلیل عوارض پزشکی باشد، مصرف داروهای تجویزی و انجام بعضی اقدامات احتیاطی به کاهش علائم یاری خواهد نمود.

سلب مسئولیت: اطلاعات ارائه شده در این مقاله صرفاً جنبه آموزشی داشته و نبایستی به منظور جایگزین توصیه های پزشک متخصص در نظر گرفته شود.

منبع: راسخون

به "دلیل های بی حسی در پا" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "دلیل های بی حسی در پا"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید